Utorak, 17 Septembra, 2024

Penzioneri danas pred zgradom Vlade FBiH: “Tri mjeseca nisu odgovorili ni na jedan zahtjev”

IZVORetto.ba

U zgradi federalne Vlade u Sarajevu danas će se razgovarati o povećanju penzija. Predstavnici udruženja penzionera predat će peticije, a održat će i protest upozorenja

Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH sastat će se danas sa delegacijom federalne Vlade kako bi razgovarali o zahtjevima penzionera.

Nema povjerenja

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Penzioneri traže od federalne Vlade i Parlamenta da izvrše izmjene i dopune Zakona o PIO/MIOFBiH kojim bi omogućili kvalitetno redovno i vanredno usklađivanje penzija. Izmjenom člana 79. Zakona omogućit će se usklađivanje/povećanje penzija prema rastu prosječne plate u FBiH, a promjenom člana 80. omogućit će se vanredno povećanje penzija.

Uz to, penzioneri traže isplatu jednokratne pomoći od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000, te po 100 KM za one čije su penzije više od 1.000 maraka. U podne je planirano da rukovodstvo Saveza udruženja penzionera u FBiH preda Vladi potpisane peticije kojim traže ispunjenje njihovih zahtjeva. Ujedno će se održati i protest upozorenja, a očekuje se da dođe više od 400 penzionera iz raznih krajeva FBiH. Iz Vlade su zakazali sastanak u 10 sati, dva sata prije predaje peticije i najavljenih protesta. To je izazvalo frustracije kod pojedinih članova Saveza koji nisu bili za to da se razgovara sa predstavnicima Vlade.

  • Bio sam na sastanku Komisije za organizovanje pokreta predavanja peticije iz ZDK-a i, što se nas tiče, malo je falilo da kažemo da nećemo ići sutra (danas, op. a). A zašto? Sastanak je u 10 sati, a u 12 sati se predaje peticija. Pitam se onda zašto vodimo ljude? Kakve svrhe ima ići sa ljudima i predavati peticiju ako se na sastanku nešto dogovori, mada ne vjerujem ni sekund više nikome. Jedno dogovorimo, a drugo radimo. Ja sam rekao da neću ići na sastanak. Međutim, ovi moji su zaključili da idem. U toj komisiji su Redžo Mehić, Haso Halilović, Senad Buljina, ja i Jakub Belkić. Buljina i ja smo protiv tih razgovora, jer je federalna Vlada imala tri mjeseca da odgovori na naše zahtjeve. Međutim, nisu se udostojili da odgovore ni na jedno pitanje. Sada kada slijedi predaja peticije, protest upozorenja i kad su dogovoreni masovni mirni protesti 3. oktobra, pozivaju nas na sastanak prije predaje peticije. Ne znam zaista koja je svrha predavanja peticije, rekao je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK-a i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Upozorava da će napustiti sastanak ako on, kako kaže, krene u pogrešnom smjeru. Ističe da penzioneri traže ispunjavanje svih zahtjeva i da bez toga drugog dogovora nema.

Očitovanje Ministarstva

  • Tražimo sve u kompletu. Nema ustupaka. Imali su dovoljno vremena dosad. Vjerujte da me sve ovo zbunjuje i pitam zašto da sjedamo i razgovaramo, a da onda u 12 predajemo peticiju. Mi u ZDK-u smo očekivali da se u podne preda peticija i da nas Vlada pozove na razgovor, pa da onda izađemo pred ljude i kažemo: Vlada nudi to i to. Ovako ne znam, nisam pametan… Na protest upozorenja se očekuje da dođe više od 400 ljudi, a iz ZDK-a dolazi njih 80, kaže Trakić.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, na čijem čelu je ministar Adnan Delić, očitovat će se danas o zahtjevima penzionera nakon sastanka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE