Utorak, 17 Septembra, 2024

Kako učiniti mljeveno meso sočnijim? Ovaj trik koriste iskusne domaćice

Soda bikarbona pomaže zadržati vlagu u mesu i omekšava proteine, čime se meso ne samo lakše oblikuje

Mljeveno meso je zaista svestrano i nezaobilazno u mnogim kuhinjama, a uz pravilnu pripremu može biti izuzetno sočno i ukusno. Ključ za zadržavanje sočnosti, kako ste već spomenuli, je upotreba sode bikarbone, što je trik koji koriste mnoge iskusne domaćice.

Koliko sode bikarbone se dodaje na kilogram mesa?

Soda bikarbona pomaže zadržati vlagu u mesu i omekšava proteine, čime se meso ne samo lakše oblikuje, nego i ostaje mekano nakon kuhanja. Dodavanje pola kašičice sode bikarbone na kilogram mesa čini razliku, posebno kada se spravljaju pljeskavice, ćevapi, ili ćufte, gdje je važno da meso ne postane suho i tvrdo.

Također je korisno birati meso sa optimalnim omjerom masnoće, jer masnoća doprinosi sočnosti. Ako želite smanjiti unos kalorija, piletina ili puretina su dobar izbor, ali tada je ključ da se dodaju bogatiji začini kako bi jelo bilo ukusno.

Uz ovaj jednostavan dodatak, vaše jelo od mljevenog mesa će biti sočnije i zadržati svježinu i tokom dužeg kuhanja, a vi ćete imati savršeno pripremljeno jelo svakog puta.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE