Srijeda, 18 Septembra, 2024

Esma je operisala karcinom: Zahvaljujući ranom otkrivanju, taj period je iza nje

Na prostoru Kantona Sarajevo trenutno rade samo dva mamografa, što usporava, a velikom broju žena čak i onemogućuje redovne preglede

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke je najčešći zloćudni tumor žena širom svijeta. U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih. Nezvanično, od oko 1.400 novootkrivenih slučajeva, 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život. S ciljem jačanja svijesti o borbi protiv raka dojke, Udruženje osoba oboljelih i liječenih od karcinoma “Rubin” iz Hadžića omogućilo je danas i sutra po 100 besplatnih mamografskih pregleda kao i razgovor pacijentica s ginekologom. Svim ženama će biti besplatno izmjerene i vrijednosti šećera u krvi te krvnog pritiska.

Esma Šehić karcinom je operisala 2010. godine. Zahvaljujući samopregledom i ranim otkrivanjem karcinoma, taj period Esminog života je sada daleko iza nje. Kao neko ko je prošao operaciju i hemoterapije, kao predsjednica Udruženja „Rubin“ iz Hadžića, Esma danas okuplja i ohrabruje žene koje se bore s karcinomom. Jedne drugima daju motivaciju i potporu, a svoju ulogu u ovom društvu, Esma je prihvatila kao sudbinu.

Na prostoru Kantona Sarajevo trenutno rade samo dva mamografa, što usporava, a velikom broju žena čak i onemogućuje redovne preglede. Zbog obaveza, užurbanog života, ali i udaljenosti, mnoge žene nerijetko otkazuju preglede.

Karcinom dojke jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod žena u BiH, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi procenat izlječenja je visok. Upravo zbog toga su važni preventivni pregledi koje je danas obavio veliki broj žena, svjestan njegove važnosti.

Od karcinoma dojke godišnje u svijetu umire stotine hiljada žena. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1, 38 miliona novooboljelih od raka dojke. Istovremeno se godišnje registruje 460 hiljada smrtnih slučajeva čiji je osnovni uzrok rak dojke.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE