Utorak, 17 Septembra, 2024

Udruženje “Spasimo Unu” zabrinuto, sporno gradilište još nije zapečaćeno: Mogućnost ekološke štete nije otklonjena

Udruženje “Spasimo Unu” izrazilo je veliku zabrinutost jer rješenje o obustavi radova nakon odluke Državnog inspektorata Hrvatske i dalje nije stiglo, piše RTVUSK.
Kako su naveli u saopćenju, gradilište nije zapečaćeno, te ne postoji nikakva signalizacija o zabrani daljnjih radova ni rješenje po kojem se radovi zabranjuju.
Rijeka Una već poslije četiri kilometra svoga toka teče kroz teritoriju Bosne i Hercegovine i ulazi u zaštićeni dio Nacionalnog parka Una.

U mjestu Donja Suvaja, općina Gračac – Hrvatska, privatna kompanija je ranije započela radove na gradnji male hidroelektrane na samom izvorištu rijeke Une.

Sredinom augusta je inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane.

Prije ovoga održani su protesti, te niz upozorenja kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine o pogubnosti gradnje mini hidrocentrale.

Isticano je da je investitor mimo volje lokalnog stanovništva, bez procjene utjecaja na životnu sredinu, bez prekogranične procjene utjecaja na daljnji tok rijeke Une kroz Bosnu i Hercegovinu i uz sumnjive dozvole, nastavio s gradnjom.

Iz Udruženja “Spasimo Unu”, danas su istakli da je prošlo više od 15 dana otkako je advokat Udruženja podnijela zahtjev za dostavu rješenja o zabrani daljnjeg građenja minihidroelektrane Una-mlin u Donjoj Suvaji u Hrvatskoj.

Upozoravaju i da mogućnost ekološke štete na Uni i dalje nije otklonjena. Upozorilli su i na situaciju u Donjem Lapcu, gdje je, kako navode, došlo do katastrofalne devastacije riječnog korita na Štrbačkom buku, jednom od najljepših slapova Hrvatske i BiH.

Pozivaju Državni inspektorat Hrvatske na odgovornost i pišu da će rijeka Una postati kolateralna žrtva birokratskog nemara i neodgovornosti.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE