Utorak, 17 Septembra, 2024

Bosanska Krupa: Počela manifestacija ‘ Septembarski dani slobode ‘

Manifestacija je posvećena sjećanju na ratni period kada su građani ovog grada na Uni protjerani iz svojih domova, koji su potom uništeni ali i kada se sloboda, nakon tri i po godine okupacije i razaranja, vratila u Bosansku Krupu .

Bosanska Krupa, 1. septembra – Prvi septembar ima posebno mjesto u sjećanjima stanovnika jer je na današnji dan formirana proslavljena 511. krupska brigada koju su, uglavnom činili mladići – borci sa ovog kraja.

Upravo su pripadnici brigade nakon 1 244 dana, zajedno sa ostalim jedinicama u sastavu 5. korpusa A RBIH oslobodili Bosansku Krupu. 32. godišnjica njenog formiranja obilježena je danas, obilaskom spomen-obilježja i mezarja u gradu kao i u više mjesnih zajednica Bosanskoj Otoci, Jezerskom, Pištalinama. U Pištalinama, u poslijepodnevnim satima organizirana je centralna manifestacija gdje su o ratnom putu 511. slavne brigade govorili njeni komandantni i ostali bivši pripadnici proslavljene krupske brigade.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE