Srijeda, 18 Septembra, 2024

Europski sud za ljudska prava odbio tužbu Mamića protiv Hrvatske

IZVORetto.ba

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je u četvrtak odluku u slučaju koji su pokrenuli odbjegli osuđenici Zdravko i Zoran Mamić protiv Hrvatske.

Tužbu je, osim njih dvojice, podnio i Milan Pernar, poreznik koji je bio suoptužen s Mamićima, no preminuo je tokom postupka. Njegova prava na tužbu sada ostvaruju njegovi nasljednici.

Prema odluci ESLJP-a, iako su Zoran i Zdravko Mamić podnijeli nekoliko pritužbi temeljenih na članku 6. Konvencije, Sud je zaključio da njihovo ponašanje, koje je uključivalo manipulaciju i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te zloupotrebu sistema zaštite ljudskih prava, treba imati posljedice na prihvatljivost njihovih zahtjeva. U presudi se navodi da su Mamići koristili pravosudni sistem kako bi ostvarili korist od vlastitog zloupotrebljivanja, što je u suprotnosti s principima Konvencije.

Ana Raić, koja je pojasnila ovu odluku, ističe da je ESLJP slijedio iste argumente kao Ustavni sud Republike Hrvatske. Braća Mamić su tvrdili da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje zbog navodnog kontakta sudaca s njima. Konkretno, Zdravko Mamić je optužio suca Darka Krušlina da je bio pristran nakon što mu je ovaj primio poklon – sat, koji je kasnije brzo vraćen. Mamić je tvrdio da je to dokazalo pristranost suca Krušlina.

ESLJP je, međutim, prihvatio stav Ustavnog suda da su braća Mamić sama pokušala utjecati na pravosudne organe, uključujući pokušaj korumpiranja sudaca. Odluka ESLJP-a naglašava da budući da su Mamići sami iskoristili pokušaj uticaja na pravosuđe, rasprava o mogućoj pristranosti ili neobjektivnosti sudaca više nije relevantna. Sud je zaključio da su braća Mamić bila odgovorna za korupciju suca i da u konačnici krivnja suca Krušlina još uvijek nije dokazana.

Podsjećamo da su Mamići tvrdili kako su im hrvatski sudovi povrijedili pravo na pravično suđenje u prvom procesu u Osijeku zbog optužbi za izvlačenje novca iz Dinama, kao i tijekom žalbenog postupka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE