Utorak, 17 Septembra, 2024

Ako Vlada ne reaguje: Penzioneri u FBiH zahtijevaju usklađivanje penzija s prosječnom plaćom ili slijede protesti

IZVORetto.ba

Penzioneri u Federaciji BiH sve više izražavaju nezadovoljstvo zbog niskih primanja koja ne prate rast troškova života. Minimalna penzija trenutno iznosi 573 KM, dok je zagarantovana 684 KM. Ovi iznosi su nedovoljni za pristojan život, posebno za one koji su proveli decenije radeći i očekujući sigurnost u starosti.

Savez kantonalnih udruga umirovljenika/penzionera u FBiH odlučio je ponovno zatražiti od federalne Vlade izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). Predložena izmjena odnosi se na usklađivanje penzija sa prosječnom platom, što bi omogućilo da penzije prate kretanje plaća i troškova života.

Nakon što Vlada nije odgovorila na prethodne zahtjeve, penzioneri planiraju predati peticiju do 15. septembra, a ukoliko ne dođe do promjena, organizirat će proteste do 25. septembra. Ove aktivnosti su usmjerene na vršenje pritiska na Vladu da riješi ovaj problem.

Ekonomisti smatraju da su zahtjevi penzionera opravdani, s obzirom na to da bi usklađivanje visine penzija s platama bilo logično i pravedno. Također se ističe da bi Vlada trebala racionalizirati svoje troškove i uvesti fiskalne reforme kako bi osigurala sredstva za povećanje penzija.

Trenutni Zakon o PIO predviđa redovno i vanredno usklađivanje penzija, ali ti mehanizmi nisu dovoljni u trenutnim ekonomskim uslovima. Penzioneri očekuju da će promjena zakona omogućiti pravednije usklađivanje njihovih primanja s realnim troškovima života.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE