Utorak, 17 Septembra, 2024

U 98. godini preminuo profesor emeritus Omer Nakičević

IZVORetto.ba

Sarajevo je danas zavijeno u tugu nakon vijesti da je u 98. godini preminuo profesor emeritus dr. Omer Nakičević, jedan od najuglednijih intelektualaca, akademika i društveno angažiranih ličnosti koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka, te brojne generacije studenata i kolega kojima je bio mentor, inspiracija i uzor.

Rođen 1927. godine u Teočaku, dr. Nakičević je od rane mladosti pokazivao izvanredan talenat i neiscrpnu želju za znanjem. Svoju akademsku karijeru započeo je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je stekao osnovno obrazovanje koje će kasnije postati temelj za njegov doprinos arapsko-islamskim znanostima u Bosni i Hercegovini.

Njegova strast prema orijentalnim studijama dovela ga je do Kairskog univerziteta, gdje je 1968. godine odbranio magistarski rad pod naslovom “Šejh Hasan Kafi Pruščak – pionir arapsko-islamskih znanosti u BiH”. Ovaj rad je bio tek početak njegovog plodnog istraživačkog rada koji će kasnije kulminirati doktoratom na Filološkom fakultetu u Beogradu 1981. godine, gdje je odbranio disertaciju na temu “Arapsko-islamske znanosti u BiH i glavne škole od XV do XVII vijeka (Sarajevo, Mostar, Prusac)”.

Doprinos akademskoj i društvenoj zajednici

Profesionalni put dr. Nakičevića bio je bogat i raznovrstan. Svoju karijeru započeo je kao prevodilac i spiker programa na arapskom jeziku Radio-televizije Beograd, a zatim se posvetio obrazovanju kao profesor arapskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi. Njegova stručnost u oblasti arapskog jezika i islamskih znanosti brzo ga je preporučila za brojne važne funkcije, uključujući i onu šefa za zaštitu, obradu i istraživanje arhivske građe i rukopisa na orijentalnim jezicima pri Pokrajinskom arhivu u Prištini. Također je bio angažiran na obradi rukopisa u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, gdje je njegov rad ostavio dubok trag.

Njegova akademska karijera dosegla je vrhunac na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje je radio od 1982. godine. Kao profesor emeritus na Katedri za hadis, dr. Nakičević je utjecao na obrazovanje i razvoj generacija studenata, ostavljajući neizbrisiv trag u oblasti islamskih nauka. Njegova sposobnost da prenese kompleksna znanja na razumljiv i pristupačan način, učinila ga je omiljenim među studentima i kolegama.

Od 1987. do 1990. godine, te ponovno od 1993. do 2000. godine, obnašao je funkciju dekana Fakulteta islamskih nauka, gdje je svojim vizionarskim vodstvom doprinio jačanju akademskih standarda i unapređenju obrazovnih programa.

Pisac, prevodioc i čuvar kulturne baštine

Dr. Omer Nakičević bio je i plodan autor čija su djela imala značajan utjecaj na razumijevanje arapsko-islamskih znanosti u Bosni i Hercegovini. Njegova knjiga “Arapsko-islamske znanosti i glavne škole od XV do XVII vijeka” iz 1981. godine, predstavlja jedno od najvažnijih djela na ovu temu. Među njegovim ostalim značajnim radovima su “Uvod u hadiske znanosti” (1986), “Historijski razvoj institucije Rijaseta” (1996), “Historijski razvoj Fakulteta islamskih nauka (1887.-1998.)” (1998), te mnogi drugi.

Posebno je vrijedan njegov rad na prevođenju značajnih djela sa arapskog jezika, čime je obogatio kulturnu i duhovnu baštinu Bosne i Hercegovine. Njegova djela, poput “Kur’anski belagat i njegov ʻidžaz – nadnaravnost Kur’ana” (2000), “Teočak kroz protok vremena” (2010) i “Muhamed Pašić, zaboravljeni direktor Šerijatske gimnazije” (2011), ostaju trajni svjedoci njegovog doprinosa nauci i kulturi.

Posljednje sjećanje na velikog čovjeka

Odlazak dr. Omera Nakičevića ostavlja prazninu u akademskoj zajednici, ali i u srcima svih onih koji su imali privilegiju da ga poznaju. Bio je primjer učitelja, intelektualca i čovjeka koji je svoj život posvetio znanju, obrazovanju i očuvanju kulturne baštine. Njegov rad i naslijeđe nastavit će živjeti kroz djela koja je ostavio iza sebe i kroz sve one koje je svojim radom inspirisao.

O vremenu i mjestu dženaze, kao i o ostalim detaljima vezanim za posljednji ispraćaj ovog velikana, javnost će biti naknadno obaviještena. Dok čekamo te informacije, ostaje nam da se prisjetimo svih onih trenutaka i znanja koje je dr. Omer Nakičević podijelio s nama, znajući da su njegova mudrost i dobrotvorni rad ostavili neizbrisiv trag u našim životima i društvu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE