Petak, 11 Oktobra, 2024

Hrvatski desničari zbog snimka optužili strane radnike da napadaju djecu, policija pojasnila šta se desilo

IZVORklix.ba

Na društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj strani radnici iz Indije love maloljetnike na zagrebačkom Jarunu. Taj snimak su podijelili i Hrvatski Suverenisti uz tvrdnju da su strani radnici napali mladiće.
Policija analizira snimak sa zagrebačkog Jaruna na kojoj Indijci love maloljetnike, koja je preplavila društvene mreže. Radnici koji su učestvovali u incidentu javili su se RTL-u te rekli da su napadi na njih stalni. Čini se da su u ovom slučaju pokušali problem riješiti sami, piše Index.

Pomoćnik načelnika za javni red i sigurnost u Zagrebu Tomislav Krtinić govorio je za RTL o snimku i rekao da se stvorila kriva percepcija u javnosti te da radnici nisu napali tinejdžere.

“Građani ne trebaju biti zabrinuti. Stanje sigurnosti je povoljno i dobro u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. To su jedna od najsigurnijih mjesta za živjeti na Zemlji. Što se tiče ovog događaja i famozne snimke, došlo je do pogrešne percepcije građana. Snimak nam služi kao dokaz i istražujemo kontekst događaja, uključujući i snimak. U svakom slučaju, ne radi se o napadu stranih radnika na naše državljane, nego o njihovom pokušaju zadržavanja osoba za koje smatraju da su počinitelji nekih ranijih djela”, kazao je Krtinić.

Dodao je kako na temelju sadašnjih informacija mogu tvrditi da nije bilo napada stranih radnika na hrvatske državljane.
Kazao je kako nije uredu da se ovakve situacije koriste za širenje mržnje.

“To nije dobro. Pogotovo nije dobro da pojedinci to koriste kao sredstvo širenja mržnje. Pozivamo građane da ne podliježu takvima jer je stanje sigurnosti povoljno. Stranci koji rade u Hrvatskoj, u Zagrebu ih ima 55.000 prijavljenih, nisu nikakva ugroza, nego su građani ovog grada i ove policijske uprave. Ponavljam, u ovoj situaciji strani radnici nisu išli s namjerom da napadnu nekoga, nego da zadrže do dolaska policije osobe za koje smatraju da su ranije počinile kaznena djela”, istakao je Krtinić.

Dodao je kako je percepcija da je puna napada stranih radnika no da je realnost drugačija.

“Percepcija je da je bilo puno napada. Svaki napad je težak događaj, ali istaknut ću da su od razbojništava u svega 0.7 posto žrtve strani radnici. Dakle, svaki 150. je strani radnik koji je žrtva razbojništva. To je ispodprosječna brojka”, pojasnio je Krtinić.

Na kraju je kazao kako poručuje građanima da ne podliježu mržnji.

“Strani radnici su došli u našu zemlju zarađivati za kruh. S njima trebamo biti dobri, kao i oni s nama. Od njih ne prijeti nikakva ugroza. Ne treba podlijegati mržnji pojedinaca. Nažalost, imamo pojedince koji koriste to kao gorivo za mržnju”, kazao je na kraju Krtinić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE