Utorak, 17 Septembra, 2024

Dijelove BiH će pogoditi intezivnije padavine: Evo do kada će trajati toplotni val

U BiH će i danas biti pretežno sunčano i vruće sa maksimalnom temperaturom do 40 stepeni. U toku dana očekuje se razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predjelima od jugozapada ka istoku, gdje će lokalno biti kiše ili pljuskova sa grmljavinom koji će biti izraženiji na istoku.

Lokalno su moguće nepogode u vidu jačih pljuskova, pojačanog vjetra u zoni padavina i pojave grada.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, u Hercegovini jugo.

Minimalna temperatura vazduha biće od 16 do 23, a maksimalna od 34 do 40 stepeni Celzijusovih.

Još nekoliko vrućih dana
Pred nama je još nekoliko vrelih dana uz maksimalne dnevne temperature do oko 42°C, javlja BHmeteo.

Zatim slijedi popuštanje vrućine uz blaže zahlađenje na prijelazu ove na iduću sedmicu. Zahlađenje neće biti izraženo i ne označava “kraj ljeta”, piše Fokus.

Atmosfera svakim narednim danom sve nestabilnija, pa uz sunce dnevnim razvojem naoblake lokalno treba računati na pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ponegdje i nevrijeme prvenstveno u ovom periodu nedjelja – početak iduće sedmice.

Obzirom da nekog značajnijeg zahlađenja nema, a i padavine bi bile više pljuskovitog i neravnomjernog tipa samo će se pojačati dojam sparine u danima koji slijede.

Prognoza za naredne dane
U subotu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40 °C.

U nedjelju sunčano i vruće uz umjeren porast oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su moguću u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Tokom noći porast naoblake praćen kišom i pljuskovima u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, lokalno do 40 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u sjevernim, sjeverozapadnim područjima Bosne i na sjevernu i sjeverozapadu Hercegovine. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjevernih smjerova, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 24 do 30, na sjeveroistoku Bosne do 34 °C.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE