Srijeda, 18 Septembra, 2024

Psiholog otkrio tri zlatna pravila koje bi svaki roditelj trebao da slijedi

IZVORetto.ba

Svaki roditelj želi da ga djeca poštuju, ali ponekad nije lako znati kako to postići.

Psiholog Šefali Tasbari otkrila je nekoliko jednostavnih savjeta koje roditelji mogu primijeniti kako bi stekli više poštovanja od svoje djece.

Poštovanje djece dobija se ponašanjem koje pokazuje ljubav i odgovornost. Svakodnevne male navike mogu značajno uticati na to kako djeca gledaju na roditelje i koliko ih poštuju.

Dosljedno postavljanje i provođenje pravila

Roditelji treba da budu dosljedni u pravilima i obećanjima. Na primjer, ako kažu da se mobilni isključuje u šest sati, ne smiju da mijenjaju tu granicu. Djeca treba da vide dosljednost da bi poštovala pravila i obaveze svojih roditelja. Ovo stvara osjećaj sigurnosti i podstiče poštovanje.

Priznavanje vlastitih grešaka

Roditelji često izbjegavaju da priznaju svoje greške, ali važno je da djeca vide da niko nije savršen. Priznavanje grešaka uči djecu iskrenosti i odgovornosti, što zaslužuje njihovo poštovanje, piše YourTango.

Provođenje kvalitetnog vremena s djecom

U užurbanom životu, važno je izdvojiti vrijeme za aktivnosti koje djeca vole. Ovo pokazuje da roditelji cijene vrijeme provedeno s djecom, što gradi temelj povezanosti i poštovanja.

Dr. Šefali naglašava da ove svakodnevne navike mogu pomoći roditeljima kako bi stvorili odnos s djecom temeljen na poštovanju

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE