Utorak, 17 Septembra, 2024

Dodik najavljuje početak gradnje autoputa Beograd – Sarajevo

IZVORetto.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno se pohvalio na društvenim mrežama, objavivši da je u Istanbulu finalizirao dogovore oko izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor o ključnim dionicama ovog ambicioznog projekta, koji uključuje rutu od Donjeg Vardišta kod Višegrada do Istočnog Sarajeva, ukupne dužine 130 kilometara, kao i dionicu kroz Brčko distrikt koja bi trebala iznositi 33 kilometra.

Dodik je optimistično najavio da očekuje završetak svih neophodnih procedura kako bi radovi mogli početi već sljedeće godine. Međutim, ova najava dolazi usred niza nejasnoća i kontroverzi koje prate ovaj projekat od njegovog početka.

Podsjetimo, na nivou tri države – Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske – već je ranije dogovorena izgradnja autoputa koji bi trebao povezati Beograd i Sarajevo. I dok Srbija značajno napreduje, gotovo u potpunosti završivši svoju dionicu do granice s BiH, na prijelazu Rača kod Bijeljine, radovi na bh. strani granice nisu ni započeli.

U BiH, proces izgradnje autoputa od početka je bio obilježen političkim prepucavanjima i nesuglasicama oko trase kojom bi autoput trebao prolaziti. Dok je jedna od predloženih ruta uključivala prolazak preko Bijeljine i Tuzle, druga je predviđala trasu preko Višegrada i Goražda. No, u posljednjoj Dodikovoj objavi Bijeljina se uopšte ne spominje, što dodatno pojačava sumnje u vezi s konačnim dogovorom o trasi.

Dok Dodik izražava optimizam, realnost na terenu ukazuje na to da je mnogo toga još uvijek nejasno. Postoje pitanja o finansiranju, imovinsko-pravnim odnosima i političkim nesuglasicama unutar BiH koja i dalje ostaju neriješena. Bez jasnog plana i koordinacije između različitih nivoa vlasti, postoji ozbiljna zabrinutost da bi ovaj projekat mogao postati još jedna u nizu neispunjenih političkih obećanja.

Ostaje da se vidi hoće li najavljeni radovi zaista početi sljedeće godine, kako Dodik tvrdi, ili će i ovaj projekat ostati zarobljen u političkim igrama i birokratskim zamkama koje često koče infrastrukturni razvoj u Bosni i Hercegovini.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE