Utorak, 17 Septembra, 2024

Preporuke koje treba da slijedite tokom toplotnog talasa kako biste sačuvali zdravlje

IZVORetto.ba

Zbog visokih temperatura koje mogu uticati na zdravlje važno je znati kako se zaštititi od vrućine i toplotnog udara, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima.

Toplotni talas je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

**Važne preporuke*

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti hidrometeorološko zavod – upozorenje na toplotne talase.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, pomognite drugima – samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Tražite savjet ljekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje pritiska.

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja; smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaka , često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.

Pijte tečnost koja sadrži elektrolite (npr. supu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć. Savjetujte se s ljekarom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član vaše porodice ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite ljekara ili hitnu pomoć.

**Hladna prostorija

Dok čekate na ljekara ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 stepena.

Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stepeni. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE