Utorak, 17 Septembra, 2024

Sutra ročište za izjašnjenje o krivici odbjegloj sutkinji Lejli Fazlagić Pašić

IZVORklix.ba

Za sutra u 10 sati u Kantonalnom sudu u Sarajevu zakazano je ročište o izjašnjenju o krivici bivšoj sutkinji Općinskog suda Lejli Fazlagić Pašić.
Lejla Fazlagić Pašić je već osam godina u bjekstvu, a sklonište od bh. pravosuđa je pronašla u Hrvatskoj.

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je ukinuo crvenu potjernicu za njom i odredio joj mjere zabrane. Prije nekoliko dana ona je objavljivala fotografije s hrvatske obale gdje bezbrižno provodi svoje vrijeme.

Još nije poznato da li će se ona i pojaviti na sutrašnjem ročištu. U slučaju da ne dođe u 10 sati, tužitelj će se odrediti prema daljnjim mjerama.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije više od osam godina počelo istraživati grupu ljudi na čelu s Alijom Delimustafićem zbog sumnje na nezakonito prometovanje nekretninama.

Suđenje na osnovu ranije podignute optužnice je počelo tek nedavno i postupak je razdvojen u odnosu na sutkinju Fazlagić Pašić, s obzirom na to da je bila nedostupna bh. organima gonjenja. Ona se u trenutku policijske akcije, u kojoj su uhapšeni Delimustafić i drugi, već nalazila u Hrvatskoj, gdje je ostala do danas.

Naime, Fazlagić Pašić je u novembru 2023. godine putem svoje advokatice Belme Balijagić Džuho, Kantonalnom sudu Kantona Sarajevo podnijela prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje jemstva, a kako bi joj bio omogućen slobodan pristup sudu, gdje želi iznijeti svoju istinu o tome što se dogodilo.

Inače, sutkinja Fazlagić Pašić se, prema aktuelnoj optužnici, tereti da je koristila službeni položaj te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava. Navodi se da je tako omogućila sebi i bliskim ljudima iz optužnice da dođu u posjed ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo.

“U fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka”, navelo je tada Kantonalno tužilaštvo.

Mediji su još 2016. pisali da je prodajom nekretnina odavno mrtvih osoba kriminalna grupa u slučaju Pravda zaradila milione maraka, a da je Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu neosnovano pustilo Aliju Delimustafića da se brani sa slobode.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE