Petak, 11 Oktobra, 2024

Upozorenje za kupače u Jadranu: Delfin pokazuje neobično ponašanje, ne prilazite mu

Delfini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti, navode iz Instituta.

Na otoku Krku (Hrvatska) zapažen je obični kratkokljuni delfin koji pokazuje neobično ponašanje – zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

– Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje – poručuju iz Instituta Plavi svijet.
Upozoravaju, međutim, da je ova određena jedinka samotni (solitarni) delfin, odvojen je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga.

– Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za delfina tako i za čovjeka. Delfini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti – zoonoze – kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju delfina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja. Stoga bi plivanje, s njima, a posebno dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati! Delfini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja) -navode iz Instituta.

‘Stoga vas pozivamo da: ne pokušavate stupiti u direktan kontakt s delfinima, ne pokušavate delfinima nuditi hranu, promatrate delfine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje i ne proganjate delfine (ne približavajte se plovilom ili plivajući)’, poručili su iz instituta Plavi svijet.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE