Nedjelja, 17 Novembra, 2024

Znate li zašto je more slano?

IZVORetto.ba

Milioni godina, minerali i soli teku iz rijeka u mora i okeane.

Voda iz mora i okeana, kao i svaka druga voda, gubi se isparavanjem, a sol ostaje otopljena i čini preostalu vodu sve slanijom.

Dio oceanske soli također se proizvodi procesima kao što je hlađenje magmatskih stijena Zemljine kore ili trošenje stijena i sedimenata na dnu oceana.

Izvori soli su i čvrste i gasovite materije koje nastaju iz Zemljine kore podvodnom vulkanskom aktivnošću .

Osim prirodnih pojava i procesa, na hemijski sastav morske vode utiče i život u moru.

Morski organizmi izlučuju mnoge kemijske elemente i utiču na njihovu koncentraciju u moru, ali nijedan organizam ne uklanja natrijev klorid ( kuhinjsku sol ) iz vode.

Udio soli u moru naziva se salinitet, a izražava se u gramima po kilogramu (g/kg) ili u dijelovima na milijun (‰).

Prosječni salinitet mora i okeana je 35 ‰. Slanije su ona mora koja primaju manju količinu padavina, imaju manji dotok rijeka i intenzivnije isparavaju.

Baltičko more ima najniži salinitet, samo 6 ‰.

Nivo soli u moru danas je toliko visok da morska voda nije za piće, ali to ne znači da se ne može koristiti u druge svrhe.

Iz jedne litre morske vode može se dobiti oko 35 grama kuhinjske soli.

Sol u moru olakšava plivanje i zadržavanje na površini, zbog čega je mnogo lakše naučiti plivati u moru nego u bazenima.

Ljekovita svojstva morske vode zbog soli i minerala kojima je bogata poznata su od davnina i nisu izgubila na značaju ni danas.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE