Srijeda, 18 Septembra, 2024

Prijem za organizatore Una regate: Premašena su sva naša očekivanja ali sada se moramo pozabaviti zaštitom Une i njenih obala

Nakon što je završena jubilarna 50. Internacionalna turistička Una regata, gradonačelnik Elvedin Sedić je organizirao prijem tokom kojeg je uručio zahvalnicu Grada članovima direkcije i organizatorima, predstavnicima Nacionalnog parka Una. Kako je rečeno, ovogodišnja manifestacija je najbolje organizirana do sada čemu svjedoče zadovoljni gosti koji su ove godine pristigli iz BiH, regije i zemalja Evrope, želeći uživati u jedinstvenoj ljepoti Une.

Bihać, 1. augusta – „Međutim, sada kada je Regata završena moramo se okrenuti zaštiti Une i njenih obala, spriječiti devastaciju i betoniranje onako kako se zdušno borimo za spas njenog izvora i zaustavljanje radova na izgradnji hidrocentrale“, kazao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i dodao:

„ Mi smo jutros dobili odgovor Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije na upit o njihovim saznanjima vezanim za radove na izvoru Une. Iz odgovora je vidljivo da je lokacijska dozvola izdata 2013. godine i dopunjena 2015. i da tada nije bila neophodna studija uticaja na okoliš. U septembru 2016. godine Hrvatske vode i investitor su potpisali ugovor o pravu građenja. Investitor je dobio građevinsku dozvolu, a početak radova je najavljen za oktobar 2022. godine. Resorno Ministarstvo je sada, nakon reakcije javnosti, zatražilo inspekcijski nalaz koji još uvijek nije završen.“

Gradonačelnik Sedić i Alen Zulić, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Una, najavili su pokretanje pojačanih aktivnosti na sprečavanju dalje devastacije obala Une, posebno u području koje obuhvata Nacionalni park. Kako je najavljeno, tražit će jači angažman svih inpekcijskih, pravosudnih i policijskih struktura a detalji svih aktivnosti bit će definirani na sastanku koji će biti zakazan u što kraćem roku.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE