Srijeda, 18 Septembra, 2024

Naša mjesta u Bihaću: Danju na Betonu, uveče na Gelenderima

Svi mi imamo ono neko mjesto gdje zastane dah…

Tom rečenicom počinje i video kampanja kompanije Bingo “Naše mjesto”, a motiviran njom prosječni Bišćanin ne može a da ne istakne nekoliko svojih mjesta u gradu. Mjesta na kojima je život ljepši i gdje brže prolazi vrijeme.

Mnogo je stvari kojima se diči Bišćanin, ali ponajviše svojom ljepoticom – Unom. Nezamisliv je život ovdje bez Une, a rijedak fenomen da se usred grada može rashladiti u kristalno čistoj rijeci. Da li zbog činjenice da se nalazi skoro pa nekoliko koraka od gradske vreve i betona ili ne, najveće okupljalište Bišćana tako se zove – Beton.

Kupalište Beton je i iskreni svjedok hrabrosti i neustrašivosti Bišćana. Una važi za jednu od najhladnijih rijeka na svijetu, ali to ne sprečava građane da se ljeti radije kupaju ovdje, nego na moru do kojeg mogu stići za tričavih sati i po.

Naše mjesto u Bihaću je i zidić gdje se momci okupe pa cupkajući razgledaju djevojke koje šetaju, zanosno se gibaju. Uspostavi li se tu kakav kontakt, razgovor će sasvim izvjesno završiti sa čuvenom “u koliko ćemo kod sata?”, još jednog našeg mjesta.

A, posebna je priča čuveni bihaćki park Gelenderi u samom centru grada. Danas on nema ulogu kakvu je imao nekada prije razvoja tehnologije, ali je definitivno toponim na čiji se pomen naježii većina stanovnika grada na Uni.

Bilo je to mjesto mladosti, druženja i pjesme, sastajanja, prvih ljubavi mnogih Bišćana. Kako su s vremenom kafići preuzeli ulogu okupljališta, tako su Gelenderi tonuli u san, ali su se posljednjih godina prenuli i ponovo postali mjesto okupljanja mladih. Mjesto za koje s ponosom možemo reći da je NAŠE.

Koncerti, izložbe, prijenosi utakmica reprezentacije, kino projekcije na otvorenom i aktivnosti za djecu u ambijentu Gelendera Bihać čine još ljepšim, interesantnijim i ugodnijim mjestom za sve njegove stanovnike. Gelenderi su bili i ostali simbol našeg grada, mjesto gdje dominiraju radost, prijateljstvo i ljubav.

Jednostavno, naše mjesto.

 

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE