Utorak, 17 Septembra, 2024

Zakon o ikonografiji genocida kao novi udar na BiH

IZVORetto.ba

Republika Srpska je na ivici da ponovo uđe u mračne dane etničke mržnje i zločina, dok predlaže zakon koji bi legalizovao simbole pod kojima su počinjeni genocid i etničko čišćenje.

Ovaj drski pokušaj vraćanja himne „Bože pravde“ i grba Nemanjića, koji su krvavo obojeni historijom, jasno pokazuje da se ne radi samo o simbolima, već o namjernom podsticanju podjela i mržnje.

Zastupnik u NSRS-u Ramiz Salkić nije ostavio ni trunku sumnje u zlokobne namjere entitetskih vlasti. Javna rasprava u Banjoj Luci o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne nije ništa drugo do maskarada koja prikriva suštinski cilj: poništavanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je već proglasio ove simbole diskriminatornim.

Povratak u prošlost zločina

Predsjednik parlamenta RS, Nenad Stevandić, predvodi ovaj užasavajući pokušaj rehabilitacije simbola pod kojima su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u modernoj historiji. Ovaj zakon nije samo napad na Bošnjake, već je napad na sve građane Bosne i Hercegovine koji se sjećaju užasa rata. Ovi simboli ne nose samo historijsko značenje, već su živi podsjetnik na genocid u Srebrenici, masakre i etnička čišćenja.

Deklaracija svesrpskog sabora, koja leži u srcu ovog zakona, predviđa stvaranje vizuelnog jedinstva između Srbije i Republike Srpske, ali cijena tog “jedinstva” je produbljivanje etničkih podjela i provociranje novih konflikata. “Ovim zakonom Republika Srpska šalje jasnu poruku da je isključivo srpski entitet, ne ostavljajući prostora za suživot i multietnički identitet”, kaže Salkić.

Legalizacija nepravde

Usvajanje ovog zakona znači vraćanje na simboliku pod kojom su izvršeni najgori zločini u BiH. To je akt institucionalizacije mržnje, diskriminacije i nepravde. Nema drugog načina da se ovo nazove nego pravnim nasiljem nad žrtvama rata, nad onima koji su preživjeli genocid i nad cijelim narodom koji teži miru i pomirenju.

Salkić i drugi zastupnici jasno su poručili da će se boriti svim sredstvima protiv ovog zakona. “Ovo nije samo politička bitka, ovo je bitka za dušu i srce naše zemlje. Nećemo dozvoliti da se legalizuje zlo, nećemo stajati po strani dok se pokušava ponovo pisati historija na kostima naših mrtvih”, strastveno izjavljuje Salkić.

Zatvaranje očiju pred istinom

Međunarodna zajednica mora hitno reagirati. Svako odlaganje, svaka pasivnost, samo dodatno ohrabruje one koji žele da ponovo podstaknu mržnju i nasilje. Bosna i Hercegovina, sa svojom kompleksnom i bolnom historijom, ne može priuštiti da ignoriše ovakve napade na njen suverenitet i multietnički karakter.

Republika Srpska pokušava da pravnim putem vrati simbole zla, simbole koji su donijeli neizrecivu patnju i razaranje. Ovaj zakon je moralna katastrofa i pravni skandal, koji ne smije proći. Građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku pripadnost, zaslužuju budućnost bez tereta prošlosti koja je obojena krvlju. Vrijeme je da se svi probudimo i zaustavimo ovu opasnu igru sa simbolima genocida. Neka naša borba bude za mir, pravdu i dostojanstvo svih građana Bosne i Hercegovine.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE