Petak, 11 Oktobra, 2024

Dodik: Nemamo problem sa Amerikom već pojedincima koji žele da unište srpski identitet

IZVORetto.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da problem RS nije odnos sa SAD već sa pojedinim političarima, prvenstveno demokratama koji svoju politiku zasnivaju na uništenju kolektivnih identiteta, istakavši da ima osjećaj da se političari sa Zapada često prema narodima na Balkanu i Srbima odnose kao prema nižoj rasi i da nema nijednog razloga da sa Srbi i RS ostanu u BiH.

Dodik navodi da je u toku velika borba za sirovine, i to one koje Evropa nema.

  • To je i cilj SAD – da stari kontinent bude potpuno zavisan od Amerike. Trump je dobro rekao da je Biden svojom glupom politikom doprinio da se trajno vjenčaju Rusija i Kina. Povlačenje Bidena će sasvim sigurno donijeti nove podjele u SAD – smatra Dodik.

Govoreći o sankcijama SAD-a, Dodik je rekao:

  • Splet je okolnosti sad takav, tu su Murphy, sad su doveli nekog još goreg od Escobara. Oni su odlučili da se obračunaju sa mnom i mojom porodicom i mojim okruženjem, nametanjem sankcija, odlučili da unište firme, rekao je Dodik.

On je govoreći o zaduženju RS, rekao da se protiv ovog entiteta vodi hibridni rat.

On je rekao da RS ima novac u inostranstvu, ali ga ne može transferisati zbog sankcija SAD-a.

  • Banke na smiju. Izgubiće SWIFT. RS ima novac deponovoan u inostranstvu koji imamo problem da tranferišemo na naše račune jer su ga oni blokirali, rekao je Dodik.

“Njima je smetao naš srpski identitet i smetala im je Republika Srpska. Meni je bilo primarno da očuvam važnost Republike Srpske. Za Republiku Srpsku se zna daleko više nego ranije u Rusiji i Kini. Imamo odlične odnose sa Turskom i Azerbejdžanom”, rekao je Dodik na gostovanju na RTRS.

On je rekao da je jasan stav Turske kada je riječ o odnosu prema BiH i prema Bošnjacima, ali da su takođe spremni i da čuju drugu stranu.

“Mi smo samo htjeli objasniti našu situaciju”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je u haosu i Njemačka, koja usvaja zakone zasnovane na rodnom identitetu, ali da ne radi na drugim važnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava Еvropa.

“Njemačka privreda je bila zasnovana na jeftinim sirovinama iz Rusije. Teška je borba sada za sirovine. SAD im nudi gas koji je mnogo skuplji od prirodnog. SAD radi sve da Еvropa bude zavisna od njihovih resursa”, istakao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da su prirodni resursi važan segment razvoja ekonomije i da će u budućnosti biti u prednosti oni koji raspolažu sa rijekama, šumama i drugim prirodnim materijalima i sirovinama.

Dodik je ukazao i na važnost saradnje Kine i Ruske Federacije, koja je i plod neprijateljski nastrojene politike SAD prema ovim državama.

“Bajden je unio podjele u politički život. On je odustajanjem od kandidature unio konfuziju i misli da je predlaganjem Kamale Haris prevario politički establišment. Amerika je podijeljeno društvo”, rekao je Dodik.

On je ukazao i na prljavu politiku Velike Britanije, koja je na ovim prostorima formirala fond za borbu protiv navodno štetnog ruskog uticaja.

“Veoma malo ima informacija iz Rusije, a većina medija negativno izvještava o Rusiji”, naglasio je Dodik.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE