Konzumiranje velikih količina šećera nije najbolje za vaše zdravlje, ali odricanje od slatkiša može biti izazovno.
Ako razmišljate o tome da smanjite unos šećera, važno je znati koje pozitivne promjene možete očekivati Izbacivanje šećera iz ishrane ne znači samo odustajanje od slatkiša. Šećer se može naći u raznim prerađenim namirnicama i pićima, uključujući prelive za salate, neke vrste hljeba i čak sokove. Često konzumiramo više šećera nego što pretpostavljamo, jer ga proizvođači hrane često koriste pod različitim nazivima kao što su saharoza, kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) ili vještački zaslađivači poput sukraloze ili aspartama.
Zatim tu su i “prirodni šećeri” koji se prirodno nalaze u voću, povrću poput kukuruza i mliječnim proizvodima. Ovi prirodni oblici uključuju glukozu (koja je primarni izvor energije za telo), fruktozu i laktozu.
Dakle, ako razmišljate o smanjenju unosa šećera, treba da znate koje promjene možete očekivati.
Lakše ćete održavati zdravu težinu
Studije su pokazale da prekomjerna konzumacija dodatnog šećera može doprinijeti gojaznosti. Šećer je pun praznih kalorija koje tijelo koristi za energiju, ali nemaju druge nutritivne vrijednosti. Takođe, šećer može izazvati prejedanje jer brzo podiže nivo šećera u krvi, što može dovesti do veće želje za slatkišima tokom dana. Smanjenje unosa šećera može dovesti do stabilnijih nivoa energije i manje žudnje za hranom.
Poboljšanje zdravlja crijeva
Previše šećera u ishrani može poremetiti mikrobiom crijeva, pogodujući rastu štetnih bakterija i kvasca. Ovo može dovesti do problema poput nadimanja i lošeg varenja. Smanjenje unosa šećera može pomoći u vraćanju ravnoteže u crijevima, podržavajući rast korisnih bakterija koje su važne za dobro varenje i imunološku funkciju.
Manji rizik od karijesa
Šećer hrani bakterije u ustima koje proizvode kiseline koje mogu oštetiti gleđ i izazvati karijes. Smanjenjem unosa šećera možete smanjiti ovaj rizik i održati bolje oralno zdravlje.
Bolja koža
Izbacivanje šećera može pomoći u smanjenju upala u organizmu koje mogu pogoršati stanja kože poput akni, ekcema ili psorijaze. Ovo može dovesti do čistije i sjajnije kože.
Važno je napomenuti da se ovdje ne radi o potpunom izbacivanju šećera iz ishrane, već o smanjenju unosa dodatnog šećera. Prirodni šećeri prisutni u voću i povrću, kao i kompleksni ugljeni hidrati, imaju svoje mjesto u zdravoj ishrani.
Umjesto toga, fokusirajte se na uravnoteženu ishranu koja uključuje raznovrsne hranljive sastojke i ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost za optimalno zdravlje.