Srijeda, 18 Septembra, 2024

Od cijena im se zavrtilo u glavi: Hrvatska na udaru kritika, Jadran je preskup za odmor

Hiljadu eura po sedmici po osobi košta odmor na Jadranu, izračunali su u jednom austrijskom dnevnom listu.

Posljednjih dana brojni austrijski, njemački i slovenski mediji pišu da je Hrvatska postala preskupa za odmor. Hiljadu eura po sedmici po osobi košta odmor na Jadranu, izračunali su u jednom austrijskom dnevnom listu, Slovenci na POP TV-u izvještavaju da su poskupjeli i restorani i trgovine, a njemački statističari da su od Hrvatske jeftiniji Španjolska i Portugal i Grčka.

– Svake godine svaka turistička zemlja koja pokušava motivirati svoje građane da ostanu u svojoj zemlji ili ih neka druga zemlja pokušava privuću od direktnog konkurenta, kao što smo mi, onda imate raznorazne napise u medijima. Nekad su to cijene, nekad ribe napuhače, nekad su morski psi, nekad cvjetanje mora… Konkurencija će iskoristiti svaku priliku da ostvari prednost – kaže ministar turizma Tonči Glavina za RTL.

Od cijena im se zavrtilo u glavi: Hrvatska na udaru kritika, Jadran je preskup za odmor

Austrijski ugledni portal Heute piše da su u Hrvatskoj eksplodirale cijene. Dvoje Bečana jelo je ribu prve kategorije, dvije blitve, krumpiriće, popili su tri alkoholna pića i bocu mineralne. Na Lošinju. Navode da su srećom progutali zadnji komadić jela kad je došao račun jer bi se inače ugušili. Platili su 148 eura i 75 centi.

– Na mnogim tržištima su Hrvatsku prijašnjih godina doživljavali kao jeftinu destinaciju masovnog turizma. Mi niti smo destinacija masovnog turizma, niti smo to bili niti to želimo biti. A naravno da želimo biti vrlo konkurentni – dodaje Glavina.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE