Četvrtak, 10 Oktobra, 2024

Kako je propao transfer jednog od najtalentovanijih igrača sa Balkana: “Da nije bilo rata…”

IZVORetto.ba

U zemljama na prostoru bivše Jugoslavije oduvijek je bio talentovanih fudbalera, posebno u “ono vrijeme”, ali i danas mnogi mladi igrači napuštaju regionalne timove i prave velike transfere.

Sve veći broj mladih igrača iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore pravi velike transfere i ostvaruje velike karijere. Ipak, prednjači Dinamo iz Zagreba, koji je u prošlosti zaradio desetine miliona eura od prodaje svojih eksponata.

Joško Gvardiol je u Leipzig otišao za 36 miliona eura, Marko Pjaca u Juventus za skoro 30 miliona, Dani Olmo za 29 u Leipzig, Luka Modrić za 22 u Tottenham, Josip Šutalo za 20 miliona u Ajax, Filip Benković u Leicester za 14,5 miliona, Marko ROg u Napoli za 13,5 miliona eura, a na ovoj nevjerovatnoj listi izlaznih transfera su i Eduardo Da Silva, Vedran Ćorluka, Lovro Majer, Mateo Kovačić, Dario Šimić, Josip Brekalo, Dejan Lovren, Igor Bišćan, Nikolo Moro…

Daliću nije valjao, a sada iz Dinama pravi transfer karijere Pregovori u toku

I danas Dinamo ima nekoliko kapitalaca. Već neko vrijeme se govori o prodaji Brune Petkovića, ali njegova odštetna klauzula iznosi samo 2,5 miliona eura, mada ju interesantno još niko nije aktivirao, pa je hrvatski napadač i dalje na Maksimiru, a sve će biti jasnije od 15. jula, kada završava period u kojem je na snazi opcija o klauzuli.

Još jedan igrač koji privlači pozornost i od kojeg se očekuje da ode za veliku sumu novca je reprezentativac Martin Baturina, koji se s Dinamom nalazi na pripremama u Sloveniji. A u Sloveniji je i ukrajinski Šahtar, čiji sportski direktor je proslavljeni reprezentativac Hrvatske Darijo Srna.

On je u razgovoru za hrvatske medije istakao da je Baturina u 12. mjesecu trebao doći u Šahtar, ali da je sve spriječio rat u kojem se našla Ukrajina.

“Bili smo zainteresirani za Martina Baturinu, u 12. mjesecu sam pričao s njim i njegovim roditeljima, međutim rat kojeg se nažalost svi oni boje, je odlučio. Postoje još neke varijante u vezi hrvatskih igrača koji mogu nositi i obući Šahtarov dres”, rekao je Srna za Dnevnik Nove TV pa dodao:

“Financijski smo mi bili spremni poslati ponudu Dinama, međutim prvi korak je bio razgovor s njim, njegovim roditeljima i, da nema rata, ja mislim da bi taj transfer davno bio završen. Međutim taj nesretni rat koji još uvijek traje je jedna velika prepreka u dolasku igrača u Šahtar, pogotovo iz Evrope u ovom trenutku.”

21-godišnji veznjak Dinama ima ugovor s klubom do ljeta 2028. godine, a tržišna vrijednost mu je 20 miliona eura. On je bio na Euru u Njemačkoj, ali Zlatko Dalić nije mu davao priliku.

“On je na treninzima pokazao da ima ono što nama fali. Sigurno je da će dobivati sve više prilike igrati. On je jedan od onih koji će nas predvoditi u budućnosti”, rekao je Dalić o Baturini.

Roma, Napoli i Milan su bili klubovi koji se zanimaju za Baturinu, koji je prošle sezone za Dinamo odigrao 50 utakmica, ostvarivši učinak od sedam golova i devet asistencija. S modrima je osvojio duplu krunu.

On je igrao za se omladinske selekcije Hrvatske, a od novembra 2023. je član seniorske vrste i ima četiri nastupa. Na Euru nije mogao puno pokazati, ali svejedno bi mogao da ostvari transfer života.

Interesantno je da je rođeni Splićanin koji je prve korake napravio u Hajduku, ali u veoma ranoj dobi života prešao je u Zagreb u Dinamovu akademiju i izrastao je u jednog od najboljih hrvatskih fudbalera.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE