Srijeda, 18 Septembra, 2024

UEFA dopustila Cityju i Unitedu igranje u istim takmičenjima sa sestrinskim klubovima Gironom i Nicom

UEFA-ino tijelo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) je dozvolilo Manchester Cityju i Manchester Unitedu igranje u istim takmičenjima sa svojim sestrinskim klubovima Gironom i Nicom sljedeće sezone.

IZVORklix.ba

UEFA je rigorozna kada su u pitanju nastupi klubova u Evropi koji imaju zajedničkog većinskog vlasnika.

Konzorcij City Group Football ima u svom vlasništvu Manchester City i Gironu koji će ove sezone nastupati u Ligi prvaka, a INEOS Sport Manchester United i Nicu koji će igrati u Evropskoj ligi.

Da bi mogli nastupati zajedno u istom takmičenju, City Football Group i INEOS Sport su morali smanjiti svoj udio u španskom i francuskom na manje od 30 posto, a nakon što su to učinili, CFCB im je dao dozvolu.

U okviru smanjenja vlasničkog udjela u klubovima, City Football Group i INEOS Sport su prodali dio vlasništva Girone i Nice nezavisnom fondu koji je pod kontrolom CFCB-a.

CFCB je donio odluku i da City i Girona, odnosno United i Nica ne smiju međusobno transferirati igrače sve do septembra 2025. godine.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE