Srijeda, 18 Septembra, 2024

Mađarska otkazala posjetu njemačkoj ministrici vanjskih poslova zbog kritike Orbanovog odlaska u Moskvu

IZVORklix.ba

Diplomatske tenzije eskaliraju između Njemačke i Mađarske nakon što je Budimpešta otkazala sastanak između ministra vanjskih poslova Petera Szijjartoa i njegove njemačke koleginice Annalena Baerbock, koji je bio planiran za ponedjeljak u Budimpešti.
Neuobičajeno otkazivanje u posljednjem trenutku uslijedilo je nakon što su njemački kancelar Olaf Scholz i drugi lideri EU oštro kritikovali putovanje mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu, gdje se u petak sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Baerbock je planirala da pokrene pitanje Orbanovog sastanka sa Putinom tokom posjete Budimpešti u ponedeljak. Ali “na naše iznenađenje, mađarska strana je otkazala” sastanak sa Szijartoom “u kratkom roku”, rekao je zvaničnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Politico.eu.

“S obzirom na iznenađujući i nekoordinisani put premijera Orbana u Moskvu, ozbiljna i iskrena lična diskusija između dva ministra vanjskih poslova bila bi vrlo važna. Žao nam je zbog otkazivanja”, rekao je zvaničnik i dodao da će putovanje biti pomjereno za kasniji datum.

Mađarski zvaničnik je rekao da su njemačko ministarstvo vanjskih poslova i njegova ambasada u Budimpešti bili obaviješteni o razlogu odlaganja, ali su odbili da ga javno saopće.

“Scholz se u petak pridružio drugim liderima EU u osudi Orbana zbog sastanka sa Putinom, ističući da mađarski lider, čija je zemlja preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskim vijećem početkom ovog meseca, “putuje Putinu kao mađarski premijer, a ne kao predstavnik EU.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE