Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u novom intervjuu, između ostalog, otkrila detalje ishrane zahvaljujući kojoj je izgubila 30 kilograma.
“Ne brojim kalorije, nego pazim na glikemijski indeks hrane. Ne konzumiram nikakav dodani šećer i kalorična pića. Dodani šećer skroz sam izbacila iz prehrane, a reduciram sol i škrob koliko mogu”, rekla je za 24sata.hr.
Također konzumira velike količine maslinovog ulja. Ne praktikuje dijete s niskim unosom kalorija. Namirnice bogate “praznim” kalorijama mijenja namirnicama bogatim nutrijentima, bez obzira na broj kalorija pa tako pomfrit zamijeni grčkom salatom. Voli mediteransku kuhinju.
“Puno raznih primorskih maneštri od povrća, mahuna i grahorica, puno zelenog lisnatog i drugog povrća bez ili s malo škroba, puno raznih salata, riba, piletina, orašasti plodovi i sjemenke, obični jogurt ili kefir, grobnička palenta”, kazala je.
Crveno meso konzumira povremeno. Inače nastoji izbjegavati hljeb, ali to ponekad uradi kada je na putovanjima.
“Volim avokado, ali je kod nas teško pronaći dobar i dovoljno zreo avokado. Pizzu obožavam, ali si je rijetko priuštim, samo kada sam vani u dobrom društvu. Kada naručim pizzu, mora biti ‘nakrcana’ povrćem. Sreća da povrće i salate doista obožavam i ne mogu bez njih kao i bez dobre juhe ili variva”, navela je.
Otkrila je i trik zahvaljujući kojem reducira količinu tjestenine.
“Vrlo malo tjestenine pomiješam s rezancima od tikvice koje sama napravim. Malo ih posolim da puste vodu, procijedim i zagrijem u tavi s neprianjajućim dnom da ostanu hrskavi te pomiješam s umakom bolognese. Obožavam i pašticadu, ali samo onu koju sama radim. Srećom je toliko komplicirana i toliko vremena ode na nju pa to bude jako rijetko, jer šta je pašticada bez njoki?”, rekla je.