Srijeda, 18 Septembra, 2024

“Ljutočka dolino nikad ne zaboravi”: Posjećena stratišta u Ripču, Račiću i Loskunu, sjećanja i danas bole…

U okviru već tradicionalne manifestacije „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“, preživjeli članovi porodica i bivši logoraši, obilaskom spomen-obilježja ispred bivšega srpskog logora „IMT servis“ u Ripču i lokaciji bivšeg logora Račić, te na željezničkom mostu u Loskunu, obilježili su trideset i drugu godišnjicu ratnog zločina počinjenog nad Bošnjacima mjesnih zajednica Orašac i Kulen-Vakuf…

BIHAĆ, 15 – Porodice žrtava, stradalih u genocidu kojeg su nad Bošnjacima naselja u Ljutočkoj dolini početkom agresije ratne 1992. godine počinile njihove prijeratne komšije Srbi, obišle su, predvođene Ramom Zulićem, predsjednikom Organizacionog odbora i Savjeta MZ Orašac, lokaciju nekadašnjeg srpskog logora u pogonu „IMT servisa“ u Ripču i na spomen-obilježje položili cvijeće i proučili fatihu.

Bivši logoraš Hilmo Kozlica prisjetio se ovom prilikom i žrtava stradalih u bivšem logoru Račić na čijem ulazu su ispred spomen-ploče položili cvijeće i proučili fatihu. Kako nam je sam kazao „u ovoj kasarni, odnosno, bivšem logoru bila su 53 Bošnjaka i jedan Hrvat iz Golubića koji su ubijeni na najsvirepiji način i tako polumrtvi i mrtvi i poluživi, kako se kaže, odvezeni su prema masovnoj grobnici Tihotina i bačeni u jednu jamu. Ekshumacijom tih tijela utvrđeni su identiteti tih ljudi.“

Sramotno je da nakon više od trideset godina za zločine počinjene u logoru Račić kojeg su formirali pripadnici bivše JNA i lokalno srpsko stanovništvo, niko nije odgovarao.

Za masakr počinjen nad Bošnjacima u jami Bezdana na Hrgaru osuđen je tek Željko Grujić, zvani Piksi. Kozlica ističe kako ovaj logor, i danas u ruševinama, nije dovoljno istražen. Pravosudne institucije pozvao je da ratne zločince koji su ovdje počinili zločine procesuiraju i privedu licu pravde. Među mještanima naselja Ljutočke doline bila je i Ines Zajkić iz Orašca koja je te ratne 1992. s majkom bila u zbijegu a u isto vrijeme u Dulibi joj ubiijen otac Muho, prva žrtva agresije na Orašac.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE