Petak, 4 Oktobra, 2024

U zvaničnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu boravio slovački ambasador, nj. e. Roman Hloben

U radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu danas je boravio Roman Hloben, ambasador Slovačke Republike u BiH. Ugostili su ga čelni ljudi izvršne i zakonodavne vlasti USK. U razgovoru su istakli važnost saradnje između Slovačke i Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o razvojnim planovima ovog Kantona i mogućnostima investiranja slovačkih firmi na ovom području, s naglaskom na investicije u oblasti obnovljive energije…

BIHAĆ, 29. maja – Slovački investitori prepoznali su Unsko-sanski kanton kao atraktivnu destinaciju za ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije. Potvrđuje to i današnja posjeta u okviru koje je Roman Hloben, slovački ambasador u BiH kazao kako su tamošnji investitori zainteresirani za ulaganja u solarnu energiju. Prema njegovim riječima, vrijednost investicije je više od 15 miliona maraka što bi svakako unaprijedilo USK i stvorilo pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. Kako je uz ostalo izjavio ambasador Hloben, raduje ga želja Vlade USK i premijera da pomognu kako bi što više inostranih investitora došlo u BiH i sami USK.

„USK ima veliki potencijal u okviru entiteta Federacije BiH i mi želimo da budemo dio ove uspješne priče razvoja ovog Kantona“ – naglasio je ambasador Hloben.

Dolazak Slovačkih investitora na područje Unsko-sanskog kantona pozdravili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Kantona. Svoje resurse i kapacitete stavit ćemo na raspolaganje svima onima koji žele da dođu i da investiraju u naš Kanton, kazao je danas Almir Imširović, kantonalni ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Ministar Imširović kaže da su u potpunosti opredijeljeni i u punom kapacitetu na istoj ravni kako bi omogućili nesmetano investiranje i realizaciju obostrano bitnih ideja i projekata.

Hloben je prilikom posjete istakao da je Slovačka jedna od zemalja koja je snažno podržavala Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama i otvaranju pregovora s Evropskom unijom. Dodaje da je Unsko-sanski kanton privlačan za slovenačke investitore, ali ga ne žele posmatrati samo kao tržište s prirodnim resursima, već i kao pozitivno okruženje koje pruža pouzdane temelje za dugoročna ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE