4 stvari koje možete učiniti odmah kako biste ojačali imunitet

IZVORbody.ba

Snažan imunološki sistem je ključan za dobro zdravlje – a ovih dana se to najbolje pokazalo. Posebno je važno da održavate vaš imunitet kako biste se mogli boriti protiv virusa.

Ako tražite načine za jačanje imunološkog sistema, evo četiri ključna koraka koja bi svi trebali poduzeti upravo sada.

Spavajte dovoljno
Kad ne spavate dovoljno, vjerovatno je da ćete se razboljeti nakon izloženosti virusu, pokazuju istraživanja. To je zato što vaš imunološki sistem naporno radi dok spavate – oslobađa proteine koji su vam potrebni kako biste se borili protiv infekcija ili upale.

Vježbajte
Istraživanja sugerišu da umjerena fizička aktivnost može smanjiti stopu infekcije virusom (uključujući gripu i upalu pluća) i bakterijskim bolestima. Također postoji sve više dokaza da redovno vježbanje ima protuupalni učinak na organizam, te da poboljšava imunološku funkciju. Vježbanje vam pomaže da održavate zdravu težinu, te da proizvodite hemikalije zbog kojih se dobro osjećate. Osim toga, vježbanje vam pomaže da dobro spavate.

Pokušajte smanjiti stres
Čini se da je ovih dana to teško, a zastrašujuće vijesti iz svijeta ne pomažu u tome. Ipak, važno je isključiti se i odvojiti vrijeme za smirenje.

Kad ste pod stresom, vaše tijelo smanjuje aktivaciju sistema za koje tijelo smatra da su nebitni za, recimo, borbu protiv opasnosti, uključujući i imunološki odgovor. Vremenom, povećani stres povećava proizvodnju kortizola u vašem tijelu, što može smanjiti broj bijelih ćelija u vašem tijelu. To je jedan od mehanizama vašeg tijela da se bori protiv infekcije.

Nabavite malo vitamina C
Čini se da ovaj vitamin – moćan antioksidans, ima blagotvoran utjecaj na imunološki sistem. Hrana s visokim sadržajem vitamina C uključuje: crvene paprike, narandže, kivi, zeleni biber, brokule, jagode, grejpfrut i paradajz.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe