4. godine afera i nerada: Po čemu ćemo pamtiti SDP u Skupštini USK

U nedjelju će se održati Opći izbori i biće to kraj sigurno najlošijeg saziva u Skupštini USK.

30 zastupnika u ove četiri godine sastali su se samo 25 puta i to većinom samo na usvajanju nekih materijala, kada je funkcioniranje Kantona bilo dovedeno u pitanje. Sjećamo se protesta ispred Skupštine zdravstvenih radnika, poziva na štrajk uposlenih u obrazovanju itd. U prosjeku jednom u dva mjeseca su došli na posao.

Za 4 godine koštali su nas cca 5 miliona maraka (plaće, topli obroci, komisije, prevoz s posla na posao itd.)

Jezičak na vagi i privjesak vladajućem NESU, kroz ove četiri godine bio je SDP. Ne može se ni reći da je to bio SDP, prije su to bili samostalni zastupnici SDP-a koji su odluke donosili zbog ličnih interesa. SDP-ovi zastupnici za ostanak u vlasti tražili su komisije i poslove za svoje supružnike, rođake, kumove itd. Tako se kroz protekle četiri godine SDP Bihaća raspao, te su ga napustili svi najugledniji članovi, donedavno najbolje partije u Bihaću.

Ostaće i upamćeni vlastodržci iz SDP-a po kupovini Skupštinskih zastupnika, o čemu je Tužilaštvo USK već podiglo a Općinski sud u Bihaću potvrdio optužnicu. Tada je Razim Halkić, po zanimanju Hrvat i predsjednik Skupštine nudio sve i svašta kako bi se samo usvojio Budžet USK. Takvi snimci danima su kružili internetom u našoj zemlji.

U periodu od 2010. godine SDP nije bio vlast samo 2 godine na kantonu. To znači da od posljednjih 12 godina, 10 godina imaju svoje ministre, direktore, upravne odbore, komisije i sl. Ništa ne bi ni bilo sporno, da drugarice i drugovi uvijek za govornicama govore kako bi trebalo riješiti stanje u Kantonu, a ni u jednom trenutku da su možda oni odgovorni za isto i da ga oni trebaju rješavati. SDP danas u Vladi USK ima svoje ministre poljoprivrede, finansija i obrazovanja. SDP ima direktore u različitim ustanovama u USK. Pripalo ih je i mnogo više u raspodjeli, ali to nisu uspjeli realizirati zbog ličnih interesa za koje su prodavali pozicije u vlasti.

Također, SDP-u je u političkoj raspodjeli pripao Univerzitet u Bihaću, ali iz nekoliko pokušaja nisu uspjeli imenovati Upravni odbor. Razlog se krije u činjenici da Skupština nije podržala isti prijedlog za Univerzitet, jer je SDP predlagao kako smo gore već naveli, prijatelje, kumove i stranačke kolege koji nemaju nikakve veze sa Univerzitetom.

Također, posljednjih 8 godina SDP vodi Kantonalnu bolnicu i Dom zdravlja Bihać. Nepotrebno je pisati o stanju o ovim zdravstvenim ustanovima. Dovoljno je reći da je samo Dom zdravlja Cazin nabavio vozila za 600.000 maraka prosli mjesec, kompletno uredio svoje prostorije, nabavio nove aparate itd. Za to vrijeme Kantonalna bolnica  je otpustila radnike koji su svoja leđa ostavili u “koroni”, a radnici Doma zdravlja Bihać zime provodili u kontejnerima doniranih od IOM-a.

Kako je Fatka Kulenović prva na listi SDP-a za Skupštinu USK, a Razim Halkić prvi na listi za Parlament FBiH, njih sigurno i u slijedeće 4 godine očekuju visoka primanja na koja su naučili. Šta očekuje SDP i ko će biti krivac za fijasko koji će se desiti za 4 dana, ostaje nam da vidimo.

Da svane dan.

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]