21.4 C
Bihać
Utorak, 9 Augusta, 2022

20. februar, Dan općine Bužim: Najveći broj blizanaca i bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Svaka općina ima datume koji predstavljaju prelomne tačke u historiji koje su odredile njenu daljnju sudbinu. Za općinu Bužim je jedan od tih datuma 20. februar.

Naime, prije 26 godina, ratne 1995., položen je kamen temeljac bužimske općine izgrađen na jedinstvu i herojskoj borbi vitezova u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine. Zbog toga se 20. februar obilježava kao Dan općine Bužim. Rahmetli general Izet Nanić i 505. viteške brigade ostat će zauvijek simbol njihove slobode.

Bužim općenito zauzima posebno mjesto u historiji Krajine, čuvar njene nemirne granice. U davna vremena bio je kraljevski grad hrvatskih plemića, imao vlastiti novac i posjedovao ogromnu riznicu dragocjenosti koja je stoljećima pljačkana i raznošena na sve četiri strane svijeta.

bužim

Prostor današnjeg Bužima i okoline je naseljen još u ilirsko vrijeme, iako je ta davna prošlost vrlo malo istraživana. Prvi spomen grada je zabilježen 1334. godine, a ime prvog poznatog vladara, Grgura Gallesa, spominje se dvije godine kasnije.

Najmlađa je bosanskohercegovačka općina, a prije rata bila je dijelom teritorije općine Bosanska Krupa. Možda je mnogima nepoznata činjenica da je Bužim davno bio općina, a taj status mu je nekoliko puta oduziman i vraćan. Općina Bužim je u 20. stoljeću osnivana tri puta. Prvi put Bužim je status općine imao od 1928. do 1945. godine, kada je ukinut taj status. Drugi put od 1952. do 1959. I treći put je osnovan 20. februara 1995. i taj status ima i danas kada njena površina iznosi 129 kvadratnih kilometara i uključuje 14 mjesnih zajednica.

Inicijativa za povrat općine javila se krajem sedamdesetih godina, a taj status je isposlovan krajem rata, prije svega zahvaljujući političkoj borbi predstavnika tadašnje vlasti i zaslugama boraca i starješina 505. viteške brigade. Tako da je 20. februara ratno predsjedništvo donijelo uredbu sa zakonskom snagom o osnivanju općine Bužim.

Opravdano, ovaj grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine nosi epitet grad blizanaca. Sama činjenica, da je u četiri ratne godine rođen 21 par, govori da je Bužim grad sa najviše blizanaca u regionu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se