19.7 C
Bihać
Četvrtak, 30 Juna, 2022

1. DECEMBRA: Nova pravila za odlazak na rad u Njemačku od sutra

Zbog prevelikog broja zahtjeva, pravila za odlazak na boravak i rad u Njemačku za državljane Bosne i Hercegovine od 1. decembra ove godine nešto su drugačija, objavljeno je na službenoj stranici njemačke Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Kako navode pd 1. januara 2021. godine u Njemačkoj je stupilo na snagu novo Pravilo koje predstavlja produžetak aktuelno važećeg takozvanog Pravila za Zapadni Balkan. Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. godine državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje važi za svaku vrstu zaposlenja – neovisno o tome da li je kvalifikacija priznata. Produženje navedenog Pravila važi zaključno sa 2023. Preduslov za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje saglasnosti Savezne agencije za rad. Također će se i dalje vršiti provjera prioriteta u pogledu njemačkih i državljana EU.

Navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva za vizu u svrhu zapošljavanja prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana (član 26 stav 2 Pravilnik o zapošljavanju).

Zbog velikog interesa za terminima u svrhu podnošenja zahtjeva, koji daleko premašuje broj dostupnih termina, od decembra 2021. dodjela termina će se svakog mjeseca vršiti po principu izvlačenja (po principu lutrijskog postupka).

Tim povodom će se od 01.12.21. u 11:00 sati po prvi put otvoriti nova lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu. Ova nova lista za registraciju termina će u kontinuitetu biti otvorena do 17.12.2021. do 12:00 sati i neće se više zatvarati kada se dosegne ukupan broj registracija, kao što je to bio slučaj do sada. Umjesto toga će se aktuelna lista za registraciju termina zatvoriti 17.12.2021 u 12.:00 sati i sve registracije na listi će biti ubačene u kompjuterski generator gdje će se po principu izvlačenja izbrati ko će u januaru 2022. dobiti termin svrhu podnošenja zahtjeva za vizu.

Postupak izvlačenja (Losverfahren) će se održati u 51. kalendarskoj sedmici u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu pod nadzorom više osoba. Nakon toga će izvučene osobe još u decembru 2021. biti obaviještene od strane Ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracije nema prednost u odnosu na onu koja je usljedila kasnije u periodu od 01. do 17.decembra 2021.

U ovom postupku nije moguće izvršiti višestruke registracije. Naknadna izmjena datih podataka prilikom registracije nije moguća. Davanje termina na raspolaganje nekoj drugoj osobi nije dozvoljeno. Angažovanje trećih lica (npr. agencija za vizu) nije potrebno i ne donosi nikakvu prednost.

Više detalja na OVOM linku

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se